Zonnebrandcrème: deze plekken worden vaak vergeten!

Update 8 mei 2024

Huidkanker neemt jammer genoeg toe en Nederland staat in de top 5 met de meeste huidkanker van Europa. Dat je je goed in moet smeren met een zonnebrand crème dat weet de meeste van ons wel. Maar sommige plekken op het lichaam worden minder goed ingesmeerd of vergeten waardoor je op termijn groter kans hebt op zonbeschadiging en zelfs huidkanker.

Zonnebrandcrème – vergeten plekken

1. Oogleden
De huid op je oogleden is dun en kwetsbaar. Ondanks dat we vaak zonnebrillen dragen, kan UV-straling toch deze gevoelige huid bereiken. Vergeet niet om je oogleden voorzichtig in te smeren met een zonnebrandcrème die geschikt is voor het gezicht.

2. Lippen
Lippen hebben geen natuurlijke bescherming tegen de zon en kunnen snel verbranden. Gebruik een lippenbalsem met een zonnefactor om je lippen te beschermen tegen schadelijke UV-stralen.

3. Oren
Oren zijn een van de meest vergeten plekken als het gaat om zonnebrandcrème. Vooral de bovenkant van de oren wordt vaak overgeslagen, terwijl dit gebied erg gevoelig is voor zonnebrand. Zorg ervoor dat je je oren goed insmeert.

4. Voorste Haarlijn/Scalp
De voorste haarlijn en de hoofdhuid, vooral bij mensen met dun haar of kale plekken, zijn kwetsbaar voor UV-straling. Gebruik een spray-zonnebrandcrème of draag een hoed voor extra bescherming.

5. Decolleté
Het decolleté is vaak blootgesteld aan de zon, vooral in de zomer. De huid hier is dun en gevoelig, wat het vatbaar maakt voor zonneschade en rimpels. Vergeet niet dit gebied royaal in te smeren.

6. Nek
De nek, vooral de achterkant en zijkanten, wordt vaak overgeslagen. Dit gebied krijgt veel zon, vooral als je buiten bent. Bescherm je nek goed met zonnebrandcrème en overweeg om een hoed te dragen voor extra schaduw.

7. Scheenbenen en knieholtes
Scheenbenen en knieën, inclusief de knieholtes, zijn gebieden die vaak vergeten worden. Deze plekken kunnen snel verbranden, vooral bij activiteiten zoals fietsen of wandelen. Zorg ervoor dat je deze gebieden goed insmeert.

8. Handruggen
De handruggen zijn constant blootgesteld aan de zon, vooral tijdens autorijden en andere buitenactiviteiten. Smeer je handen regelmatig in met zonnebrandcrème om ze te beschermen tegen UV-straling.

Zonnebrandcreme

Het is belangrijk om te weten dat voor bescherming tegen zichtbaar licht (ook bekend als HEV-licht of blauw licht) zonnebrandcrèmes zichtbaar moeten zijn op de huid. Dit betekent dat de zonnebrandcrème een zichtbare laag moet vormen om effectief te zijn. Ingrediënten zoals zinkoxide, titaniumdioxide en ijzeroxide bieden een fysieke barrière die zichtbaar blijft op de huid en daardoor bescherming biedt tegen zichtbaar licht. Hoewel het misschien minder esthetisch lijkt, is deze zichtbare laag cruciaal voor maximale bescherming.

Zonnebrandcreme

Het beschermen van je huid tegen zichtbaar licht, ook bekend als hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV-licht) of blauw licht, is net zo belangrijk als bescherming tegen UV-straling. Hoewel de schadelijke effecten van UV-licht goed gedocumenteerd zijn, wordt de invloed van HEV-licht op de huid steeds duidelijker. Hier zijn enkele redenen waarom het zinvol is om je huid ook tegen zichtbaar licht te beschermen:

1. Oxidatieve stress:
HEV-licht kan, net als UV-licht, oxidatieve stress in de huid veroorzaken. Dit betekent dat het de productie van vrije radicalen verhoogt, wat kan leiden tot celbeschadiging. Oxidatieve stress is een belangrijke factor in vroegtijdige huidveroudering en kan leiden tot rimpels, fijne lijntjes en een doffe huid.

2. Diepere huid penetratie:
In tegenstelling tot UV-straling, die voornamelijk de oppervlakte van de huid beïnvloedt, kan HEV-licht dieper in de huid doordringen. Dit kan leiden tot schade aan de collageen- en elastinevezels in de huid, wat de structuur en elasticiteit van de huid aantast en bijdraagt aan vroegtijdige veroudering.

3. Hyperpigmentatie:
HEV-licht kan bijdragen aan hyperpigmentatie, zoals melasma, zonnevlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Dit komt doordat HEV-licht de melanineproductie kan stimuleren, wat leidt tot donkere vlekken op de huid. Dit is vooral een probleem voor mensen met een donkerdere huid, die van nature meer melanine hebben en daardoor gevoeliger kunnen zijn voor pigmentatieproblemen.

4. Bescherming voor alle huidtypen – maar meer voor:
Hoewel iedereen baat kan hebben bij bescherming tegen HEV-licht, is het vooral belangrijk voor mensen met een donkere huid (Fitzpatrick huidtype IV-VI). Deze huidtypen hebben van nature meer melanine, wat hen enige bescherming biedt tegen UV-straling, maar ze kunnen gevoeliger zijn voor hyperpigmentatie veroorzaakt door HEV-licht.

Zonnebrandcreme, Ijzeroxide, Uva Filter, Donkere Huid Aziatische Huid Zichtbaar Licht

Het beschermen van deze vaak vergeten plekken is essentieel om je huid gezond te houden en het risico op huidkanker te verminderen. Wees alert en grondig bij het aanbrengen van zonnebrandcrème en maak er een dagelijkse gewoonte van. Zo kun je volop genieten van de zon terwijl je je huid goed beschermt.

Lees ook: Zonnebrandcrème aanbrengen

literatuur

Pratt H, Hassanin K, Troughton LD, et al. UV imaging reveals facial areas that are prone to skin cancer are disproportionately missed during sunscreen application. PLoS One. 2017;12(10):e0185297.

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.