Zonnen na de menopauze kan effect hebben op de gezondheid

Oestrogenen in het bloed beinvloedt de gezondheid van een vrouw op verschillende wijzen. Het draagt bij aan sterkere botten, snellere wondgenezing en heeft effect op veroudering van de huid. Bij het bereiken van de menopauze neemt de oestrogeen spiegels af en andere hormonen zoals gonatropines (FSH en LH) nemen toe.

Ultraviolette (UV) straling kan de hormoonspiegels van postmenopauzale vrouwen mogelijk meer negatief beïnvloeden en dit kan bijdragen aan verschillende gezondheidsproblemen.

Unieke studie: 580 West-Europese postmenopauzale vrouwen

Door het gebruik van satellietgegevens konden ze achterhalen hoeveel UV-straling de vrouwen zijn blootgesteld, afhankelijk van hun woonplaats. Aan de hand van een survey vroegen ze de vrouwen aan te geven hoeveel tijd ze in de zon doorbrengen, welke lichaamsdelen meestal worden blootgesteld en of ze zonnebrandcrème gebruiken. De hormoonconcentraties gemeten en vergeleken met de UV-blootstelling van de maand ervoor.

Conclusie studie

Vrouwen die het meest werden blootgesteld aan zonlicht, hadden lagere oestrogeen waardes en meer gonadotropines in vergelijking met degenen die minder werden blootgesteld aan UV-straling. Lage oestrogeen verhoogt de risico op botontkalking, hartaandoeningen en neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer.

Wat is de take home message voor nu

Zonlicht is nodig om onder andere goed te voelen en aanmaak van lichaamseigen vitamine D.  Zorg dat je huid niet verbrandt, gebruik zonnebrand crème SPF30 en wandel 30 minuten per dag.

Nu je hier bent

De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Naast lichamelijke klachten zoals flushes en zweetaanvallen kunnen er ook huidveranderingen plaatsvinden. In het westen hebben 75% van de vrouwen hinder van de menopauze klachten. In Japan daarentegen hebben slechts 10% van hen klachten. Voeding, zoals soja en miso lijken een belangrijke rol te spelen in het verminderen van menopauze klachten. Meer over menopauze en huidveranderingen

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment