Schadelijke gevolgen van zonnestralen op de huid

Het is volop herfst, dat betekent niet dat we onze huid niet meer tegen ultraviolette zonnestralen (UV) hoeven te beschermen. Alhoewel de kans op verbranding door UVB stralen vrijwel nihil is, zijn UVA stralen volop aanwezig.

UV-A zonnestralen is vaker aanwezig dan UV-B licht

De intensiteit van UV-B hangt af van het seizoen, de locatie in de wereld en de tijd van de dag. Hoewel minder intens dan UV-B, komen UV-A stralen 30 tot 50 keer vaker voor. De UV-A stralen kunnen oplopen tot 95 procent van alle UV stralen die het aardoppervlak raken. UVA zonnestralen zijn gedurende alle uren daglicht het hele jaar door met een relatief gelijke intensiteit aanwezig, en kunnen wolken en glas binnendringen.

UV sterkte worden beïnvloedt door:

 • Locatie en zonhoogte: hoe dichter je bij de evenaar komt en hoe hoger de zon staat des te sterker de UV sterkte.
 • Wolken: op een onbewolkte dag is de UV stralen sterker dan bij bewolking. Maar zelfs op een bewolkte dag penetreert 90% van de UV zonnestralen door de wolken.
 • Hoogte: Hoe hoger je komt hoe dunner de atmosfeer waardoor minder UV wordt geabsorbeerd. Elke 1000 meter in hoogte neemt de UV sterkte met 10-12% toe.
 • Reflecties: verschillende grondoppervlaktes hebben invloed op de UV reflecties. Zeeschuim reflecteert 25%, droog (geel) strandzand 25% en sneeuw reflecteert 80% van de UV stralen. Een halve meter onder zeewater wordt 40% van de UV straling doorgelaten.
 • In de schaduw is er een vermindering van meer dan 50% UV straling.

UV-A dringt door tot collageen en elastine

In de huid dringt UV-A (320-400 nm, UVA1:340-400 nm en UVA2: 320-340 nm) zonnestralen door tot in de dermis (de diepere lagen van de huid) waar de elastine en collagene vezels, die voor de elasticiteit van de huid zorgen, zich bevinden. Op termijn kunnen UV-A zonnestralen leiden tot huidveroudering zoals rimpelvorming, fijne lijntjes, huidverkleuringen en zelfs huidkanker.

UV-B blijft in epidermis en zorgt voor vitamine D aanmaak

UV-B (280-320 nm) zonnestralen dringt de huid niet verder in dan tot de oppervlakkige epidermis, en is verantwoordelijk voor onze vitamine D productie. Teveel UV-B veroorzaakt roodheid, zonverbranding en op den duur huidveroudering en huidkanker. In tegenstelling tot UV-A, dringt UV-B niet door glas.

UV-A en UV-B filters

Er zijn twee typen zonnebrandfilters: de mineraal ‘fysische’ filter en niet-mineraal ‘chemische’ filter. In zonnebrandcrèmes wordt vaak een combinatie van beide gebruikt.

Fysische filters, zoals zinkoxide en titaniumdioxide, verstrooien het zonlicht en kaatsen van je lichaam af.

 • Voordeel: Fysische filters zijn veilig en zijn het meest geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid.
 • Nadeel: Ze kunnen een witte, doffe gloed achterlaten op het huiddeel waarop het aangebracht is. Een manier om dit te beperken is nanotechnologie, waarbij het zinkoxide en titaniumdioxide deeltjes zo klein (< 100 nanometer) worden gemaakt dat ze geen witte sporen achterlaten. Dit brengt mogelijke veiligheidsrisico’s met zich mee, en wetenschappers verschillen hierover van mening. De laatste onderzoeken geven aan dat nanopartikels ongevaarlijk zijn en de huid niet kunnen penetreren om in je bloedbaan terecht te komen, maar als je het inademt (in het geval van zonnebrandsprays met titanium dioxide nanopartikels) mogelijk kankerverwekkend zijn.

Chemische filters absorberen UV-A- en UV-B-straling en zetten dit vervolgens om in warmte en infrarode straling.

 • Nadeel: Ze kunnen huidirritatie en allergische reacties veroorzaken.
 • Ook zijn er aanwijzingen dat enkele chemische filters de huid penetreren en in je bloedbaan terecht komen. Diverse dierexperimentele onderzoeken en laboratoriumstudies tonen aan dat sommige ingrediënten de hormoonhuishouding kunnen verstoren.

WELKE CHEMISCHE FILTERS ZIJN BEWEZEN VEILIG, EN VAN WELKE FILTERS IS HET ONDUIDELIJK?

Hieronder tref je een overzicht van de verschillende chemische filters, onderverdeeld naar veilig, hormoonverstorend/allergieopwekkend en onbekend:

Chemische zonnefilters die zowel UV-A- als UV-B-straling absorberen

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

 • 2-Ethoxyethylp-methoxycinnamate  (Cinoxate )
 • Benzophenone-3 (Oxybenzone)
 • Octocrylene
 • Benzophenone-8 (Dioxybenzone)

Aanwijzing voor allergie:

 • Polysilicone-15 (Dimethicodiethylbenzalmalonate)

Onbekend:

 • Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenol Triazine (Tinosorb S/Bemotrizinol)
 • Drometrizole Trisiloxane (Mexoryl XL)
 • Methylene Bis-Benztriazolyl Tetramethylbutylphenol (Tinosorb M)

Chemische zonnefilters die UV-A-straling absorberen:

Aanwijzing voor hormoonverstoring:

 •  Methyl Anthranilate

Aanwijzing voor allergie:

 • Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzon/Parsol 1789)

Onbekend:

 • Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate

Geen aanwijzingen voor hormoonverstoring of allergie:

 • Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid (Mexoryl SX/Ecamsule)

Wat betekent SPF eigenlijk? De Sun Protection Factor…..

Zonnebrandcrèmes hebben verschillende waarden. De hoogte van zo’n cijfer staat op de mate van UV-B bescherming, maar zegt niets over UVA-bescherming.

De positieve effecten van de zon

Hoeveel zon is nodig om voldoende vitamine D aan te maken?           

Hieronder tref je een globale en voorzichtige indicatie aan op basis van: huidtypen, UV-index, seizoen juni-augustus, tussen 11:00-14:00 uur.

Twee tot drie keer per week met blote armen, benen en gezicht is voldoende om vitamine D aan te maken.

De zonkracht is in Nederland in de zomermaanden tussen de 4-5 tot 6-7. Bekijk ook elke dag de zonkrachtwijzer in de rechter navigatie op BeautyJournaal. Je leest hier ook meer uitleg over zonkracht.Uv Index Zonkracht Huidtype Zonnestralen

Daycream Uva Filter

Voor dagelijks gebruik is Iconic Elements Daycream met natural UVA filter (50 ml) geschikt. De natuurlijke algen bieden niet alleen preventie tegen de schadelijke invloeden van UVA, maar werken ook samen met shea- en macadamia boter om de huid beter te hydrateren.

Voor meer informatie ga naar: onze producten

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.