Zonverslaving, het is de schuld van je genen

Diverse Iconic Elements

In onze westerse samenlevingen wordt een gebruinde huid als aantrekkelijk beschouwd en een teken van een goede gezondheid en rijkdom. Dit kan gedeeltelijk de toename van bruiningsgewoonten en UV-blootstelling verklaren. Veel factoren spelen echter waarschijnlijk een rol bij het zon zoek gedrag. Volgens een recent Engels onderzoek is er een relatie tussen zon zoek gedrag en genen die betrokken zijn bij verslavingen.

De onderzoekers bestudeerden 2500 tweelingen uit TwinsUK cohort, naar hun zon zoekgedrag en genetica. Door het gebruik te maken van identieke tweelingen kan men beter de relatie tussen zon zoekgedrag en genetische aanleg onderzoeken, dan niet-identieke tweelingen.

5 sleutelgenen

Vervolgens werd voor het genetisch aanleg, 5 sleutelgenen (TMEM182, CADM2, MIR2113, MTMR2/CEP57/FAM76B, and PLCL1/LINC01923/SATB2) geidentificeerd die betrokken zijn bij zon zoek gedrag geidentificeerd. Deze analyse werd verkregen van 260.000 mensen uit een ander en eerdere cohort studies. Het blijkt dat sommige genen  in verband zijn gebracht met gedragskenmerken die verband houden met risicovol gedrag en verslavingen. Deze zijn roken, alcoholgebruik, cannabis en het aantal seksuele partners.

De bevindingen van een verslavend karakter van zon zoekgedrag worden versterkt door de associatie van de loci op CADM2 en TMEM182 met verslavingskenmerken. CADM2 speelt een rol bij de regulering van gedragskenmerken en verslaving: bijvoorbeeld angstniveaus en cannabisgebruik, en ander risicovol gedrag, zoals het aantal seksuele partners en de neiging om snel te rijden, alcoholgebruik,. TMEM182 wordt in verband gebracht met rookgedrag

Wat blijkt

Er is een genetische basis gevonden voor het zon zoekgedrag. Het toont aan dat het zoeken naar UV-blootstelling niet uitsluitend wordt beïnvloed door omgevings- of sociale factoren en. Nog interessanter is dat zon zoekgedrag, ook gedeelde genetische determinanten zijn met verslaving, andere gedragskenmerken.

Aanbeveling van de onderzoekers is dat er rekening gehouden dient worden bij het opzetten van huidkanker bewustzijncampagnes rekening gehouden wordt dat het er een genetische aanleg voor het zon gedrag ook een rol kan spelen.

Dermatoloog Francis Wu maakt zich zorgen: steeds meer Nederlanders krijgen huidkanker

Het aantal Nederlanders dat huidkanker krijgt groeit. In totaal kregen 15.836 mensen de diagnose in 2016, tegenover 14.738 patiënten een jaar eerder. Huidkanker is daarmee de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Mannen kregen iets vaker de diagnose dan vrouwen: 8.174 tegen 7.662 gevallen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Over de afgelopen 26 jaar is het aantal gevallen huidkanker met 308 procent gestegen, zo kregen in 1990 slechts 3.882 Nederlanders de diagnose. Ten opzichte van 2005 is het aantal nieuwe huidkankerpatiënten bijna verdubbeld.

Nu je hier bent

Sommige plekken op het lichaam worden minder goed ingesmeerd of vergeten waardoor je op termijn groter kans hebt op zonbeschadiging en zelfs huidkanker. Voor meer info over huid zon bescherming en vergeten plekken

Aanbevolen berichten

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment