Zwanger en ik heb melasma – wat moet ik doen?

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis die gekarakteriseerd wordt door symmetrische, gepigmenteerde maculae. Macula is latijns voor vlek. In de dermatologie wordt deze term gebruikt om een niet-verheven kleurverandering van de huid aan te duiden. Onder invloed van zwangerschapshormonen kan tijdens de zwangerschap inderdaad melasma (50-70%) ontstaan. Gelukkig verdwijnen deze vlekjes bij de meeste vrouwen vanzelf na de bevalling. Pigmentvlekken hoeven dus niet direct actief behandeld te worden.

Zwanger Melasma

Deze cosmetische ingrediënten beter niet smeren wanneer je zwanger bent

Hydrochinon

Toename van pigmentvlekken in het gezicht tijdens de zwangerschappen zie ik regelmatig op het spreekuur. Een vrij effectief ingredient om de huid lichter te maken is hydrochinon.

Er is geen bewezen verband tussen ernstige aangeboren afwijkingen en hydrochinon. Maar omdat het lichaam een ​​aanzienlijke hoeveelheid hydrochinon kan opnemen, 25 tot 35 procent, is het het beste om de tijdens de zwangerschap te beperken.

Retinol

Sommige huidverzorgingsproducten maken gebruik van een retinol om acne en fijne lijntjes te verminderen. Retinol doet oppervlakkige huidcellen sneller exfoliëren en de collageenproductie te stimuleren om de huid te verjongen.

De relatie tussen het gebruik van retinol of retinoïden, een sterkere vitamine A variant en zwangerschapsproblemen is niet direct in onderzoeken aangetoond. Onderzoeken toonde aan dat retinol via de placenta van ouder op baby kan worden overgedragen, en tot 60 keer meer tijdens het geven van borstvoeding. Ook de Nederlandse college ter beoordeling van geneesmiddelen adviseren het niet te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Meer over cosmetische ingrediënten tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Wat kan je wel doen?

Fruitzuur peeling bij een huidtherapeut mag wel.

Tijdens de late zwangerschap moet u elke dag een zonnebrandcrème met een hoge factor (SPF 50) gebruiken. Het liefst een minerale zonnebrandcrème wat zowel Titaniumdioxide en Zinkoxide bevat. Deze combinatie zorgen voor een brede UV bescherming (UVA en UVB licht), werkt meteen na aanbrengen en wordt niet door het lichaam opgenomen

Zwanger Vitamine C Vitamine E Ferulinezuur Airless Dispenser Antioxidant Pigmentvlekken Melasma Zwangerschapsmasker
Iconic Elements Selectie

Vitamine B3 – Niacinamide, mag tijdens de zwangerschap gebruikt worden. Huidproducten met Niacinamide heeft vele goede effecten op de huid: verbeterd de huid barrière, anti-oxidant, ontstekingsremmend en vermindert pigmentvlekken.

Iconic Elements Spotreducer bevat 5% Niacinamide

Vitamine C – ook een veilig ingrediënt om tijdens de zwangerschap te gebruiken. Vitamine C, een antioxidant, heeft ook een blekend effect op de huid. Combineer je vitamine C met vitamine E samen dan wordt het antioxidante effect versterkt – tot zelfs 8 x als er feruline zuur een planthormoon erbij zit.

Nu je hier bent

Melasma bij mannen komt het ook voor. Vaker dan je denkt blijkt uit onderzoek. Bij mannen komt het tussen 5-10% voor, met een gemiddelde leeftijd van 30.7 jaar, net als bij vrouwen. Het komt vaker voor bij mensen met een getinte huid (Fitzpatrick huidtype IV tm VI) zoals Hispanics, Aziaten en Afro-Amerikanen dan bij blanke populaties.

Melasma wordt veroorzaakt door een combinatie van externe factoren en genetische aanleg.  De exacte oorzaak van melasma is niet bekend. Enkele van de meest voorkomende factoren zijn blootstelling aan de zon, hormonale invloeden en genetische aanleg. Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn onder meer cosmetica (sterk geparfumeerde producten, aftershave), fotosensibiliserende medicijnen ( voor meer informatie: medicatie en lichtovergevoeligheid), voeding, schildklieraandoeningen, leverziektes, ovariumtumoren, parasieten en stressvolle gebeurtenissen. Meer over melasma bij mannen

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.