Zwangerschapsmasker (melasma) bij mannen, kan dat?

Melasma of in de volksmond zwangerschapsmasker, is een pigmentstoornis. Het gaat gepaard met grillige donkere vlekken in het gelaat, zoals voorhoofd, wangen, bovenlip. De aandoening zien we vaak bij vrouwen, maar bij mannen komt het ook voor. Vaker dan je denkt, blijkt uit onderzoek.

Bij wie komt het voor?

Bij vrouwen met melasma verschilt per bevolkingsgroep en geografische ligging tussen 1,5% en 33,3%. En bij zwangere vrouwen is de geschatte prevalentie van melasma rond de 70%. Bij mannen komt het tussen 5-10% voor, met een gemiddelde leeftijd van 30.7 jaar, net als bij vrouwen.

Het komt vaker voor bij mensen met een getinte huid (Fitzpatrick huidtype IV tm VI) zoals Hispanics, Aziaten en Afro-Amerikanen dan bij blanke populaties.

Melasma wordt veroorzaakt door een combinatie van externe factoren en genetische aanleg.  De exacte oorzaak van melasma is niet bekend. Enkele van de meest voorkomende factoren zijn blootstelling aan de zon, hormonale invloeden en genetische aanleg. Andere, minder vaak voorkomende oorzaken zijn onder meer cosmetica (sterk geparfumeerde producten, aftershave), fotosensibiliserende medicijnen ( voor meer informatie: medicatie en lichtovergevoeligheid), voeding, schildklieraandoeningen, leverziektes, ovariumtumoren, parasieten en stressvolle gebeurtenissen.

Hoe ziet ‘zwangerschapsmasker’ bij mannen uit?

Eigenlijk niet veel anders dan bij vrouwen, de verkleuringen bevinden zich op de jukbeenderen en voorhoofd. Melasma in de nek en onderarmen bij mannen is ook beschreven.

De oorzakelijke factoren bij mannen, zijn waarschijnlijk dezelfde als die bij vrouwen, met uitzondering van zwangerschap en anti-conceptie gebruik. Een Indiase studie suggereert overmatige zonblootstelling en genetische aanleg als de belangrijkste oorzaken van melasma bij mannen. 48% Van de Indiase mannen waren veel buiten door werk of hobby en 37% van de mannen kwam melasma ook in de familie voor. Een Zuid-Amerikaanse onderzoeksgroep vonden bij 81.4% van de mannen met melasma, chronische zonexpositie als oorzakelijke factor. En 70.4% van de mannen komt melasma in de familie voor.

Wat gebeurt er in de huid?

Bij melasma is er sprake van een “overprikkelt” pigmentsysteem. Hierdoor maken de pigmentcellen teveel pigment aan waardoor de huid ter plaatse te donker wordt. De eerder genoemde oorzakelijke factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toegenomen pigment aanmaak. Doordat niet alle pigmentcellen in de huid even sterk reageren, ontstaat er een vlekkerige bruine tot donkerbruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er echter geen duidelijke uitlokkende factoren aan te wijzen.

Succesvol behandelen van melasma is een multilevel aanpak

Om met succes melasma te behandelen zijn er basis processen die je in gedachten dient te houden. Melasma wordt veroorzaakt door overprikkelen (bijvoorbeeld door zonlicht) en enzymatische stimulatie op de level van pigmentcellen. Dit kan resulteren tot overmatige pigment op meerdere niveaus, oppervlakkig en/of diep in de huid. De aanpak op multipele levels zorgen ervoor dat de pigmentvlekken verminderen of verdwijnen.

Het is een misconceptie dat mannen geen hinder ondervinden van een vlekkerig gelaat. Lees meer over: pigmentvlekken meer dan alleen een cosmetisch probleem

Er zijn wel verschillen in aanpak van melasma bij mannen versus vrouwen. Mannen willen het liefst een ongecompliceerde, niet-tijdrovende ‘quick-fix’ oplossing. Ook prefereren mannen eerder een serum in plaats van een crème of zalf, als het om gezichtsverzorging gaat.  Goede en duidelijke uitleg is de eerste stap.

Een mix van verschillende melasma behandelingen

Allereerst is zonbescherming! Een zonnebrand crème met minimaal een SPF30 factor. We geven de voorkeur voor een minerale zonnebrandcrème (bevat titaniumdioxide EN zinkoxide). De voornaamste redenen zijn: directe zon beschermingseffect na aanbrengen, veilig, geen absorptie in het lichaam en geeft geen huidirritatie. Ook in de literatuur wordt minerale zonbescherming aanbevolen.

Lees meer over minerale zonnebrandcrème  

Camouflage behandeling, de meeste behandeling duren minimaal 4-8 weken voordat je een zichtbaar effect ziet.  Camouflage is een simpel en veilige manier om je huid in de tussentijd een egale tint te geven. Mannen staan er over het algemeen minder open dan vrouwen. De cosmetische branche heeft dit goed gezien en hebben tegenwoordig, de tinted moisturizer for men.

Blekende pigment (ingrediënten) crèmes kunnen tot op zekere hoogte helpen om de donkere vlekken te verminderen. Op 3 verschillende stappen zijn pigmentvermindering aan te pakken (zie afbeelding hieronder).

Stap 1. Er zijn ingrediënten zoals hydrochinon, botanical: arbutin/deoxyarbutin (zit in bessen, cranberry, peren), kojic zuur, azelaïnezuur, aloesin (Aloe Vera), vitamine C (L-Ascorbic Acid) & E (Tocopherol) die enzymatisch de aminozuur tyrosine (tyrosinase) afremmen. 

Stap 2. Een andere mogelijkheid is het transport (pigment pakketjes) van melanosomen naar keratinocyten transport verhinderen, waarbij vitamine B3 (Niacinamide) een bekend voorbeeld is. Meer over effecten van niacinamide

Tenslotte stap 3. Door het versnellen van je epidermale turnover oftewel je oppervlakkige hoornlaag sneller vernieuwen, wordt de donkere tint vermindert. Ingrediënten die dat ondersteunen zijn vitamine A (Tretinoine), α-hydroxyacids (AHA-fruitzuur) en een plant hormoon salicylzuur.

Pigmentvorming in stappen

Wist je dat?

Iconic Elements Targeted Pigment Serum is ontworpen om pigmentvlekken effectief te verminderen en een egale teint te bevorderen. Hier is een uitleg van de belangrijkste ingrediënten in het serum:

  1. Arbutine: Dit is een natuurlijk ingrediënt afkomstig van planten, zoals berendruif en peren. Het staat bekend om zijn vermogen om hyperpigmentatie te verminderen. Arbutine werkt als een tyrosinase-remmer, wat betekent dat het de activiteit van het enzym tyrosinase vermindert. Tyrosinase is betrokken bij de productie van melanine, het pigment in de huid dat verantwoordelijk is voor donkere vlekken. Door de activiteit van tyrosinase te remmen, helpt arbutine de huidskleur gelijkmatiger te maken en donkere vlekken te verminderen.
  2. Niacinamide (Vitamine B3): Niacinamide is een krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn huidverhelderende eigenschappen. Het reguleert de productie van melanine in de huid, wat resulteert in een geleidelijke vervaging van pigmentvlekken. Bovendien heeft niacinamide ontstekingsremmende eigenschappen en kan het de huidskleur egaler maken.
  3. Malic Acid: Ookwel appelzuur is een zure stof die wordt aangetroffen in verschillende soorten fruit, zoals appels. In het Targeted Pigment Serum heeft het milde exfoliërende eigenschappen. Dit betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en de textuur van de huid kan verbeteren. Door de bovenste laag van de huid voorzichtig te exfoliëren, kan malic acid helpen om pigmentvlekken minder zichtbaar te maken en de huid er frisser en stralender uit te laten zien.

Wat kan een huidspecialist voor je doen?

Chemische peeling wordt de opperhuid en de oppervlakkige dermis (lederhuid) met een chemisch middel oppervlakkig vernieuwd. Geschikt om naast fijne rimpels, maar ook ongewenste donkere pigmentvlekken te behandelen. Stoffen die worden gebruikt zijn trichloorazijnzuur (TCA), fenol en glycolzuur (AHA, alpha hydroxyzuren). De huid wordt eerst ontvet en vervolgens wordt TCA, AHA of fenol met behulp van een wattenstok of gaas op de huid aangebracht. Een nadeel is de kans op pigmentverschuiving in de huid, vaak is dit tijdelijk.

Pigmentlaser therapie heeft als doel specifieke verwijdering van ongewenste en overmatige pigment in de huid. De laser werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan 0.5-1 mm. De laser stuurt gericht een energiepuls die specifiek door het pigment in de huid wordt opgenomen en ten gronde gaat. Overige structuren in de huid blijven intact.

De multilevel aanpak is  dus een benadering waarbij de overprikkelde pigment vaak veroorzaakt door zonlicht en pigment in verschillende diepte van de huid behandeld wordt.  Deze aanpak is zowel voor mannen als vrouwen geschikt. Het is een combinatie van zonbescherming, peeling of laserbehandeling en nabehandelen met een pigment verminderende huidverzorging.

Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van de diepte van het pigment. Oppervlakkig gelegen pigment kan in de regel goed behandeld worden. Het dieper gelegen pigment bij melasma is alleen met lasertherapie te verwijderen.

Over Francis Wu

‘In mijn dermatologiepraktijk kom ik vaak mensen tegen die last hebben van jeuk. Ik zie waar zij mee worstelen en merk helaas te vaak dat bepaalde verzorgingsproducten iemand van de regen in de drup helpen.
Omdat ik wil dat je als gebruiker kunt vertrouwen op het middel dat je smeert, heb ik een eigen skincare lijn ontwikkeld: Iconic-Elements. Een complete huidverzorgingslijn die eruit springt omdat het (evidence-based) werkt!’ 

Literatuur:

Sarkar R, Puri P, Jain RK, Singh A, Desai A. Melasma in men: a clinical, aetiological and histological study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2010 Jul;24(7):768-72.

Sarkar R, Ailawadi P, Garg S. Melasma in Men: A Review of Clinical, Etiological, and Management Issues. J Clin Aesthet Dermatol. 2018;11(2):53-59.

Vazquez M, Maldonado H, Benmaman C, Sanchez JL. Melasma in men. A clinical and histologic study. Int J Dermatol 1988; 27: 25–27.

Vachiramon V, Suchonwanit P, Thadanipon K. Melasma in men. J Cosmet Dermatol. 2012 Jun;11(2):151-7. 

Shankar K, Godse K, Aurangabadkar S, et al. Evidence-based treatment for melasma: expert opinion and a review. Dermatol Ther (Heidelb). 2014;4(2):165-186.

Nu je hier bent

Stikstofdioxide veroorzaakt pigmentvlekken

De kranten staan er vol van en we horen het in het nieuws: op dit moment is er een stikstofcrisis. Volgens de overheid moet de uitstoot verminderd worden om de gezondheid van de mens te garanderen. Dat weten we inmiddels. Maar wat veel mensen in de beautybranche niet weten, is dat stikstofdioxide, het gas dat auto’s en vrachtwagens uitstoten, pigmentvlekken veroorzaakt. Francis Wu, dermatoloog van het Dermatologisch Centrum Utrecht, legt het uit. Hij baseert zich hierbij op verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Meer hierover: STIKSTOFDIOXIDE VEROORZAAKT PIGMENTVLEKKEN

Picture of Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu

Dr. Francis Wu, een vooraanstaande dermatoloog, is de drijvende kracht achter Iconic Elements. Hij heeft sinds 2004 zijn expertise ingezet om een veilige en effectieve huidverzorgingslijn te creëren, geschikt voor zowel gezonde huid als huidproblemen. Iconic Elements, opgericht in 2016, is de eerste brede skincare lijn in Nederland ontwikkeld door een dermatoloog. Als medisch specialist streeft Dr. Wu naar het bevorderen van het welzijn van mensen door hoogwaardige en effectieve huidverzorgingsproducten te bieden. De proefdiervrije en vegan producten vermijden schadelijke chemicaliën en bevatten natuurlijke ingrediënten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Iconopedia nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor meer informatie over huidverzorging en exclusieve voordelen.